Сайти, які змінили наше життя


Раніше Амазонка була найбільшою річкою в Південній Америці. Але це було до появи інтернету. Тепер слово Amazon (Амазонка) асоціюється виключно з популярним сайтом. Інтернету трохи більше півтора десятки років, але за такий короткий час він зробив революцію в нашому способі життя: ми займаємося шопінгом по інтернету, замовляємо квитки на літаки, ведемо блоги і слухаємо музику.

   

 

wikipedia.com

Засновник: Джіммі Уейлс, 2001, США.
Користувачі: 912 тисяч відвідувачів на день.
Що це? Онлайнова енциклопедія.
Wikipedia - це безкоштовна онлайнова енциклопедія, яку відрізняє від її попередниць одна фундаментальна якість: кожен може її прочитати і відредагувати. Якщо вам є що додати - починаючи від педантичного уточнення і закінчуючи повним складанням статті на тему за власним вибором - Wikipedia надасть вам таку можливість. Тут можна знайти все: як краще виготовити скло і як використовуються серветки в ході космічних досліджень. А якщо чогось не знайдеться, ви можете узяти справу в свої руки.

  napster.com

Засновник: Шон Феннінг, 1999, США.
Користувачі: 500 тисяч платних підписчиків.
Що це? Сайт обміну файлами.
Шон Феннінг створив Napster у 1999 році як безкоштовний сайт для обміну музичними файлами між студентами. Зрозуміло, це було абсолютно незаконно, і його тут же почали атакувати представники музичного бомонду, які відчайдушно борються за прибутки. Новий платний Napster так і не повернув собі первинного шарму, саме тому, що тепер все законно. Проте за короткий період своєї слави він багато що зробив, а саме популяризував думку, що безкоштовний доступ до музики в інтернеті нітрохи не шкодить виконавцям. Навпаки, багатьом він допоміг зробити кар'єру.

  youtube.com

Засновники: Чед Херлі, Стів Чен і Джод Карим, 2005, США.
Користувачі: в день проглядаються 100 млн кліпів.
Що це? Сайт обміну відеофайлами.
Колишні співробітники PayPal відкрили свій сайт в лютому 2005 року. З місця для обміну аматорським відео він швидко став сайтом, де викладаються давно забуті телепередачі, уривки з фільмів і стародавні відеокліпи. Крім того, він придбав популярність серед режисерів-аматорів, готових продемонструвати свої таланти. Підліток Девід Лер зняв MySpace: The Movie, який став настільки популярним, що йому вже поступило декілька пропозицій від провідних кіностудій.

  blogger.com

Засновник: Еван Уїльямс, 1999, США.
Користувачі: 18,5 млн персональних користувачів.
Що це? Система розміщення блогов (інтернет-щоденників).
Мистецтво "блогінга" - ведення в інтернеті щоденників, теоретизування, іронізації, фантазування з приводу власного життя розвинулося серед технічного співтовариства ще в 1990-х, але тоді для цього потрібно було завести і підтримувати власний сайт. "Чайникам" це не загрожувало. Уїльямс створив інструмент, що полегшує ведення інтернет-щоденників. Важко переоцінити значущість цієї інновації. Це перевернуло всю систему масової інформації догори дригом.

  friendsreunited.com

Засновники: Стів і Джулі Пенкхерст, 1999, Великобританія.
Користувачі: 15 млн.
Що це? Сайт пошуку колишніх однокласників.
Під час своєї вагітності Джулі Пенкхерст була одержима ідеєю з'ясувати, чим займалися її друзі дитинства після того, як закінчили школу. Її чоловік Стів, програміст, разом з своїм діловим партнером обдумували оригінальну ідею для нового веб-сайту, і Джулі запропонувала їм створити сайт для вирішення її поточної проблеми з пошуком старих друзів. Їй довелося досить довго їх благати. "Врешті-решт, - згадує Стів, - я зробив сайт Friends Reunited, просто щоб вона заспокоїлася".

Комментариев нет:

Отправить комментарий